Fonds hamstert meer dan 700.000 euro per jaar

Het Dierenwelzijnsfonds wordt gespijsd met inkomsten uit onder meer dierenregistratie, administratieve boetes voor overtredingen op de Codex Dierenwelzijn en vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld via schenkingen, sponsoring of nalatenschap. Sinds 2015 zijn de inkomsten gestaag gestegen. In de voorbije vier jaar kwam er elk jaar meer dan 700.000 euro binnen.

Investeren in wetenschappelijk onderzoek

De middelen worden onder meer ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar kattenziekte, sociale vaardigheden van gezinshonden en andere onderzoeksprojecten rond dierenwelzijn. Ook de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs voor bachelor- en masterstudenten wordt ermee gefinancierd, net zoals het dierenwelzijnskeurmerk ‘Beter voor Dieren’. Nieuw vanaf dit jaar: ook de lonen van het personeel bij Dierenwelzijn Vlaanderen worden via het fonds betaald.

Betere transparantie

Om het fonds meer zichtbaarheid te geven, lanceert Dierenwelzijn Vlaanderen tegen midden 2025 een aparte webpagina. Daarop zal te zien zijn waar het geld vandaan komt, waar het naartoe gaat én hoe je zelf kan bijdragen – bijvoorbeeld via een schenking of legaat.
“Minister Ben Weyts werkt aan een betere transparantie van het Dierenwelzijnsfonds”, aldus Claes. “Laat ons hopen dat de inkomsten ook de komende jaren zo verder kunnen oplopen.”

Onderwerpen