Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
De abdij van Sint-Trudo, het kloppende hart van Sint-Truiden, start samenwerking met Herita
De abdij van Sint-Trudo, het kloppende hart van Sint-Truiden
In januari gaat de samenwerking met Herita officieel van start, een organisatie die historische plekken in Vlaanderen in stand houdt en restaureert. Met de steun van honderden vrijwilligers beheert Herita diverse erfgoedsites. Hierdoor blijven deze prachtige, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties.
Sint-Truiden en Herita zullen werken aan een herbestemming van de Sint-Trudoabdij en deze ontsluiten voor een duurzame toekomst. Het doel: van de site van maar liefst 15.000 vierkante meter midden in het stadscentrum weer een levendige stadswijk binnen de stadskern maken.
Historisch erfgoed
De abdij, ooit een kloostergemeenschap en kleinseminarie, is de historische kiem van Sint-Truiden. Na een brand in 1975 werd de abdijtoren heropgebouwd en de academiezaal gerenoveerd, maar de site wacht nog op een nieuwe bestemming.
"De abdijsite is eigenlijk het kloppende hart van Sint-Truiden. Hier begon de geschiedenis van onze stad”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed en Monumentenbeheer Mieke Claes. "Veel Truienaren weten niet wat er zich achter de muren bevindt en dat is zonde. Doorheen de jaren werkten veel waardevolle (vaak vrijwillige) handen aan onze Trudo abdij. Maar een site met zo’n omvang heeft meer ondersteuning nodig. We willen de abdijmuren figuurlijk slopen en de site teruggeven aan onze inwoners."
Een beloftevolle toekomst met het Erfgoedlab
Restaureren zonder herbestemming biedt geen oplossing. Naast het historische verleden moet er een nieuw verhaal worden verteld. Het plan is om de abdij te ontsluiten en om te vormen tot een levendige stadswijk, passend binnen de brede stadsvisie. Experimenten en onderzoek zijn nodig voor een optimale invulling. Daarom lanceerden Sint-Truiden en Herita het Erfgoedlab, waar ideeën kleinschalig en tijdelijk kunnen worden getest. Zo behouden we het erfgoed én creëren we een nieuwe dynamische toekomst voor de abdij.
Nauw overleg met de inwoners
Het Erfgoedlab wordt samen met de inwoners van Sint-Truiden vormgegeven. Vrijwilligers, kunstacademies, scholen, verenigingen en lokale ondernemers worden betrokken. Het lab moet in de eerste plaats aansluiten bij de noden van de Truienaren. De historiek en symbolische waarde van de abdij worden niet uit het oog verloren. De ambitie is om de abdijsite weer te integreren in het dagelijks leven van de stedelingen.
"Als schepen ben ik ontzettend blij met deze bijzondere samenwerking. Erfgoedorganisatie Herita beschikt over de kennis, ervaring en expertise die we nodig hebben om een duurzame toekomst voor de abdijsite te realiseren. Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor ons. Het feit dat Herita dit project in Sint-Truiden ondersteunt onderstreept nogmaals de enorme historische en culturele waarde van de abdij van Sint-Trudo." vervolgt Mieke Claes