Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Dierproeven gedaald naar laagste peil in 10 jaar
Dierproeven gedaald naar laagste peil in 10 jaar
In 2023 zijn er 240.833 dierproeven uitgevoerd in Vlaanderen: het laagste cijfer in 10 jaar. Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil het aantal dierproeven nog verder inperken en investeert extra in alternatieve methodes: zo investeert hij nu € 160.000 in de ontwikkeling en verspreiding van proeven met kunstmatige organen in plaats van dieren. “Vlaanderen wil ook in de afbouw van dierproeven een voortrekkersrol opnemen binnen Europa”, zegt Weyts. “Waar er een alternatief bestaat, daar moeten we het alternatief gebruiken. Waar er geen alternatief bestaat, moeten we een alternatief uitvinden”.
Dierproeven zijn een noodzakelijk kwaad: “noodzakelijk” omdat een dierproef past in bijvoorbeeld kankeronderzoek en er soms echt nog geen alternatief bestaat, maar ook een “kwaad” omdat dieren er onder lijden en er voor moeten sterven. Vlaams Dierenminister Ben Weyts werkt samen met de sector om het aantal dierproeven te beperken tot de gevallen waarin er echt geen alternatief bestaat. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld in toenemende mate gebruik maken van cellen, weefsels of zelfs computermodellen. Zo kunnen we wetenschappelijke vooruitgang blijven boeken, zonder dat er steeds opnieuw en steeds meer dierproeven nodig zijn.
Nu blijkt uit nieuwe cijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen dat er in 2023 in totaal 240.833 dierproeven uitgevoerd zijn in Vlaanderen. Dat is het laagste cijfer in 10 jaar – als we abstractie maken van het coronajaar 2020 toen ook veel laboratoria op slot gingen en veel geplande dierproeven niet uitgevoerd werden. Weyts wil het aantal dierproeven in de komende jaren nog verder terugdringen. Daarom investeert hij verder in nog meer alternatieve methodes. Zo kan de KU Leuven rekenen op € 160.000 steun voor de ontwikkeling en verspreiding van proeven met organoïden: kunstmatig gekweekte miniatuurorganen die gemaakt worden uit stamcellen. Concreet gaat het om verkleinde en vereenvoudigde versies van bijvoorbeeld een lever of een long, waar onderzoekers bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen op kunnen testen.
“Dierproeven zijn vandaag soms nog nodig, voor de gezondheid van zowel mensen als dieren”, zegt Weyts. “Maar als beschaafde samenleving hebben we wel de verdomde plicht om het aantal dierproeven maximaal terug te dringen. Dit is een complex en genuanceerd verhaal, maar ook daar deinzen we niet voor terug. Ik merk trouwens bij onderzoekers en andere gebruikers van proefdieren veel bereidheid om het aantal dierproeven verder te verminderen”.