Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Beleidsnota Dierenwelzijn: er alles aan doen om nog beter om te gaan met diegenen die zichzelf niet kunnen beschermen, onze dieren.
Deze eerste week van december vond de toelichting, bespreking en stemming plaats van de beleidsnota Dierenwelzijn 2024-2029 in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn. Vlaams parlementslid Mieke Claes (N-VA) volgt dit thema mee op.
“De komende legislatuur volg ik het thema Dierenwelzijn op. De beleidsnota van de bevoegde minister Ben Weyts bepaalt de koers: er alles aan doen om nog beter om te gaan met diegenen die zichzelf niet kunnen beschermen, namelijk onze dieren”, zegt Mieke Claes.
Er is veel veranderd sinds dierenwelzijn in 2014 over kwam naar Vlaanderen, maar niet onze basisprincipes en zeker ook niet de ambities van onze minister van Dierenwelzijn.
Deze legislatuur wordt verder ingezet op het ontwikkelen, uitdragen en handhaven van een breed, gedragen dierenwelzijnsbeleid. Er zal sterk ingezet worden op tal van verbeteringen op het vlak van dierenwelzijn voor alle diergroepen. Een belangrijke focus ligt hierbij op het implementeren van de Vlaamse Dierenwelzijnscodex, die eind vorig legislatuur goedgekeurd werd.
Vlaanderen is een warme gemeenschap die vermijdbaar dierenleed wil vermijden. De bondgenoten voor het Vlaamse dierenbeleid worden meer dan ooit de lokale besturen en de dierenasielen, maar ook de politiezones, de parketten en eigenlijk iedereen die het dierenwelzijn mee naar een hoger niveau kan tillen. Ook binnen de Europese Unie zal Vlaanderen een voortrekkersrol blijven opnemen inzake dierenwelzijn.
De beleidsnota kondigt een hele reeks concrete maatregelen aan: de uitrol van een dierenwelzijnslabel, een actieve openbaarmaking van inspectieverslagen, het uitdoven van het houden van dolfijnen in gevangenschap, een kordate handhaving inclusief strenge straffen voor dierenbeulen, het aan banden leggen van bepaalde soorten dierproeven, het maximaal helpen van asielen bij hun uitdagingen (bijvoorbeeld ook op het gebied van vergunningsproblemen), het opstellen van een lijst van dieronvriendelijke producten, de modaliteiten voor verplichte beschutting voor weidedieren, het voorzien en uitwerken van alternatieve straffen, enzovoort.
“Waar dierenwelzijn vroeger op federaal niveau een grotendeels vergeten bevoegdheid was, is het na 10 jaar Vlaams beleid absoluut uitgegroeid tot een volwaardig beleidsdomein. Ook de komende legislatuur zullen opnieuw de nodige middelen vrijgemaakt worden en weloverwogen keuzes gemaakt worden. Ook zelf zal ik in het parlement voorstellen doen om het dierenwelzijn te verbeteren”, besluit Claes.