Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Beleidsnota Onroerend Erfgoed: Fier op dat van hier!
Op dinsdag 26 november 2024 vond de bespreking van de beleidsnota Onroerend Erfgoed 2024-2029 plaats in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting, Justitie en Onroerend Erfgoed.
Voor N-VA voerde Vlaams parlementslid Mieke Claes samen met Gijs Degrande het woord.
“De komende legislatuur volg ik het thema Onroerend Erfgoed op. De beleidsnota van de bevoegde minister Ben Weyts zet duidelijk de toon: Fier op dat van hier! Erfgoed is niet iets abstract: het zit in ons, het is van ons”, zegt Mieke Claes.
De beleidsnota onroerend erfgoed stelt onder het motto ‘Fier op dat van hier – van nalatenschap naar eigenaarschap’ verschillende doelstellingen voorop.
Gaande van ‘Toekomstbestendig Erfgoed’ (bijvoorbeeld via de focus op duurzaam beheer van erfgoed in lijn met hedendaagse maatschappelijke en ecologische uitdagingen maar ook via aandacht voor traditioneel vakmanschap), over de inzet op een ambitieus ‘Netwerkmodel’ (o.a. via kennisdeling en internationale samenwerking expertise en innovatie bevorderen). Andere doelstellingen betreffen ‘Publieksbeleving en Toegankelijkheid’ (initiatieven zoals Open Monumentendag en de vernieuwde Onroerenderfgoedprijs worden onder meer versterkt) of het verminderen van de regeldruk.
Vooral ook de ‘Fier op dat van hier-Deals’ springen in het oog. Drie inhoudelijke thema’s vormen hier het speerpunt: versterking van buurten en dorpskernen, een holistisch beheer van landgoederen en zorg voor religieus erfgoed.
Met dit beleid wil de Vlaamse regering de fierheid op lokaal erfgoed versterken, het beheer vereenvoudigen en de betrokkenheid van alle Vlamingen vergroten. Erfgoed als een bron van inspiratie en verbinding.
“De Beleidsnota en de Beleids- en begrotingstoelichting 2025 geven de nodige cijfers, tabellen en beleidsdoelstellingen. Maar waar het écht om gaat is toch dit: ons thuisgevoel! Dat erfgoed dat van ons is. Die nalatenschap van onze voorouders die we heel goed willen beheren en bestendigen. Tegelijkertijd moeten we waken over het evenwicht tussen vereenvoudiging en kwaliteitsvolle erfgoedzorg. Een doorgedreven vereenvoudiging mag niet leiden tot verlies aan kwaliteit van ons erfgoed. Het is cruciaal om efficiëntie te combineren met een hoge standaard in beheer en behoud, zodat zowel de Vlaming van vandaag als die van morgen trots kan blijven op ons erfgoed”, besluit Claes.
Meer weten over de krachtlijnen? 👇
https://www.onroerenderfgoed.be/nieuws/beleidsnota-onroerend-erfgoed-2024-2029-fier-op-dat-van-hier