
Vlaams Parlementslid

Fors minder 'Mijn Verbouwleningen' toegekend vorig jaar
Er zijn afgelopen jaar fors minder Mijn Verbouwleningen toegekend, de financieel voordelige lening van de Vlaamse overheid om een woning te renoveren. In 2023 werden er nog ruim 9.000 leningen toegekend, een jaar later - nadat de lening niet langer renteloos was - waren het er minder dan 3.000. Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit), die in de parlementaire commissie Klimaat en Energie antwoordde op een vraag van parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), zegt dat het de bedoeling is om tegen midden dit jaar naar de regering te trekken met een aangepast systeem, ook al is de intrest intussen wel weer aantrekkelijker.
Via de Mijn Verbouwlening kunnen eigenaars met beperkte middelen sinds februari 2022 steun krijgen bij de renovatie van hun woning. Daarbij geldt een maximumbedrag van 60.000 euro op hoogstens 25 jaar. Aanvankelijk was de lening renteloos, in februari 2023 werd de intrest opgetrokken tot 2,25 procent. Volgens Depraetere zijn in 2024 3.782 aanvragen ingediend. Dat leidde tot 2.959 toegekende leningen, voor een gemiddeld bedrag van 33.724 euro, een bedrag dat vrij stabiel blijft. In totaal is voor 99,4 miljoen euro toegekend. In 2023 werden in totaal 9.342 leningen toegekend, in 2022 1.492.
Sinds deze maand is de rente wel weer gedaald tot 1,5 procent, waardoor de lening opnieuw aantrekkelijker wordt. Depraetere zei dat dat mensen alleen maar kan stimuleren om te verbouwen, en dat het nu daarvoor een goed moment is. Ze rekende voor dat bij een lening van 60.000 euro over 25 jaar de totale rentelast daalt met 10.820 euro. De impact daarvan wordt de komende maanden gemonitord, zei Depraetere, waarna ze wel haar ambitie herhaalde om opnieuw een renteloos systeem te bekijken. "Niet voor iedereen, maar voor de groepen die daar het meest nood aan hebben."
De minister verduidelijkte nog dat het de bedoeling was om tegen juni of juli met een aangepast systeem naar de regering te trekken. Op een vraag van parlementslid Mieke Claes (N-VA) antwoordde Depraetere dat ze "geen voorafnames" wou doen op welke inkomensschijven in aanmerking zouden komen, om "geen valse verwachtingen te scheppen". Depraetere wil de beschikbare budgetten optimaal inzetten, "zodat we zoveel mogelijk mensen ook in de slechtste woning ook richting die leningen krijgen".
Tot slot kon de minister melden dat de doorlooptijd van aanvraagdossiers gehalveerd is. In het verleden kon die doorlooptijd oplopen, wat problematisch was met offertes die doorgaans na een maand verlopen. Zo bedroeg die begin 2024 nog zowat 200 dagen in de regio Mechelen. Depraetere zei in de commissie dat de doorlooptijd in 2023 gemiddeld 107 kalenderdagen bedroeg, in het laatste kwartaal van 2024 waren dat 48 kalenderdagen. De langste doorlooptijd was nog 77 dagen. Depraetere sprak van "aanvaardbare cijfers". "De energiehuizen zijn zich er erg bewust van en werken er hard aan", zei de minister.
Bothuyne besloot dat het er nu op aan zal komen om de doorlooptijd onder controle te houden, nu de rente van de Mijn Verbouwlening weer gedaald is. Bothyne toonde zich ook tevreden dat er een aangepast systeem zou komen tegen juli. Hij pleitte ervoor om naar een renteloos systeem te gaan voor de twintig procent laagste inkomens. "Studies wijzen uit dat die doelgroep het moeilijkste tot renovatie kan overgaan."
Bron: Belga (VKB)
