Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
De wijziging van de terugbetaling van arteriële bloedgassen
Mijnheer de minister, de terugbetaling van de verstrekking voor arteriële bloedgassen werd stopgezet op 1 maart 2022. Verschillende artsen en de Beroepsvereniging voor Belgische Longartsen reageerden toen negatief, aangezien op basis van de test kan worden beslist of een patiënt met een acute respiratoire aandoening al dan niet in het ziekenhuis moet worden opgenomen en, zo ja, of dat moet gebeuren op de afdeling intensieve zorg of op een gewone afdeling. Hetzelfde geldt voor het ontslagbeleid van gehospitaliseerde patiënten met een respiratoire aandoening en de vraag of zij al dan niet thuis acute zuurstof dienen te krijgen toegediend. Als verantwoording gaf het RIZIV mee dat het aantal verstrekkingen vanaf maart 2020 pijlsnel de hoogte in ging, wat volgens het RIZIV een teken van overconsumptie was. Verschillende experten zijn het daar echter niet mee eens, aangezien wij allemaal weten wat er in maart 2020 is gebeurd. Ik heb hierover dan ook de volgende vragen. Wat was de gedachtegang achter de beslissing, buiten de mogelijke overconsumptie? Is er twijfel over de effectiviteit van de testen? Zo nee, hoe rechtvaardigt u dan de volledige schrapping van de terugbetaling? Veel artsen zijn het oneens met de beslissing. Werd er geconsulteerd over het schrappen van de terugbetaling?
Minister Frank Vandenbroucke: Mijnheer de voorzitter, mevrouw Claes, de waarde van de nomenclatuurcode met als omschrijving ‘slagaderpunctie voor afname, inspuitingen en inbrengen van katheder’ werd op 1 maart 2021 op nul euro gezet. De beslissing werd genomen in het kader van het akkoord artsen-ziekenfondsen 2021 als onderdeel van een doelmatigheidsoefening die destijds was vastgelegd. Ze werd gerechtvaardigd door, enerzijds, een toename en overconsumptie van het aantal aanrekeningen en, anderzijds, de overweging dat die technische handeling kan worden beschouwd als een integraal onderdeel van een consultatie of ziekenhuisopvolging en dus niet afzonderlijk dient te worden gehonoreerd. De code werd niet geschrapt, maar de voeding is dus op nul euro gezet. Dat werd gedaan om precies de impact van de maatregel te kunnen analyseren, zodat de commissie artsen-ziekenfondsen eventueel in staat zou zijn op de maatregel terug te komen. De Beroepsvereniging voor Belgische Longartsen heeft daarover inderdaad een negatieve feedback gegeven. In de Technisch Geneeskundige Raad kan altijd overleg plaatsvinden met de beroepsvereniging om na te gaan of het nodig is te voorzien in een reactivering van de code, met bijvoorbeeld nieuwe toepassingsregels, die het gebruik ervan beperken tot bepaalde indicaties en op die manier overmatig gebruik van de verstrekking kunnen helpen voorkomen. Bovendien werkt de Technisch Geneeskundige Raad ondertussen ook aan een nieuw nomenclatuurnummer voor de meer invasieve handeling van het plaatsen van een arteriële katheder, gevolgd door een invasieve bloeddrukmonitoring. Momenteel is het nog te vroeg om te zeggen wanneer de nieuwe code in voege zal treden. Eens het zover is, zal de code echter een hoger gehonoreerd alternatief kunnen bieden voor een aantal situaties waarvoor hij vroeger werd gebruikt.
Mieke Claes (N-VA): Mijnheer de minister, ik begrijp dat de deur enigszins openstaat om in de toekomst een en ander in bepaalde gevallen opnieuw op te nemen. Ik weet niet of ik dat juist heb begrepen.
Minister Frank Vandenbroucke: Mevrouw Claes, u stelt dat het zou kunnen worden herzien. Dat klopt. Ik sluit dat niet uit, maar een en ander moet wel worden geëvalueerd.