Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
De energiedrankjes van Prime
Mijnheer de minister, op TikTok wordt men om de oren geslagen met video’s waarin bepaalde drankjes van Prime gepromoot worden. Er zijn meerdere varianten binnen dat merk. Enerzijds is er de energievariant die verboden is in ons land omdat er te veel cafeïne in zit. Anderzijds zit er in de sportdrankvariant, Prime Hydration, heel veel vitamine A, wat dan weer schadelijk kan zijn bij een te hoge dosis. Deze laatste drank is bij ons momenteel wel vrij verkrijgbaar. In de media zagen we verschillende reacties van vele mensen uit het medische veld, zoals diëtisten. Zij maken zich ernstige zorgen door de hoge dosis cafeïne. De drankjes worden verkocht als sportdranken, maar er zitten zeer hoge dosissen vitaminen in, wat schadelijk kan zijn voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren. Het is net dit drankje dat aan populariteit wint bij kinderen en tieners. Mijnheer de minister, bent u op de hoogte van deze hype? Wat zegt de nationale en Europese regelgeving hierover? Ik heb het dan zowel over de ingrediënten als over de misleidende reclame die het over een gezonde sportdrank heeft en vooral gericht is op kinderen en pubers. Bent u op de hoogte van de gezondheidsrisico's verbonden aan het gebruik van deze producten? Volgt u dit op? Hoe wordt de veiligheid en effectiviteit van deze producten gecontroleerd door de bevoegde autoriteiten?
Minister David Clarinval: Mevrouw Claes, het FAVV heeft via verschillende kanalen vragen ontvangen over deze dranken. Gearomatiseerde dranken verrijkt met nutriënten moeten voldoen aan het koninklijk besluit van 30 mei 2021 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en voedingsmiddelen waaraan nutriënten toegevoegd werden. Dat is het zogenaamde nutriëntenbesluit waarin de maxima voor verschillende vitamines en mineralen zijn vastgelegd. Gearomatiseerde dranken met cafeïne moeten voldoen aan het maximale cafeïnegehalte dat is vastgelegd in het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in de voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels, met uitzondering van kleurstoffen en zoute stoffen. Het is bovendien een algemeen principe uit de Europese wetgeving, de General Food Law, dat een operator geen onveilige producten op de markt mag brengen. Er zijn veel varianten van Primedranken die uit verschillende landen komen. Er is vastgesteld dat Prime Energy te veel cafeïne bevat. Die variant is dan ook verboden in België. Volgens de informatie waarover het FAVV beschikt, bevat de versie zonder cafeïne, Prime Hydration, die aanwezig is op de Belgische markt, een gehalte aan vitamine A dat voldoet aan het wettelijke maximum. Primedranken die worden voorgesteld op TikTok en andere socialemediakanalen kunnen echter van andere oorsprong zijn. Er zijn immers ook veel variëteiten. Levensmiddelen verrijkt met nutriënten moeten genotificeerd worden bij de FOD Volksgezondheid. Naast officiële controles van dergelijke producten door het FAVV, worden klachten ook opgevolgd. Voor producten die niet voldoen aan de wetgeving en aanwezig zijn op de Belgische markt werden al maatregelen genomen. Prime Energy is bijvoorbeeld verboden. Voor Prime Hydration werden intussen notificatiedossiers ingediend.
Mieke Claes (N-VA): Mijnheer de minister, u zegt dat het gehalte aan vitamine A voldoet aan het wettelijke maximum. Het is echter belangrijk dat kinderen, jongeren en tieners de juiste informatie krijgen zodat ze weten wat ze drinken. Door een à twee flesjes te drinken per dag, is de limiet immers al overschreden. Te hoge dosissen vitamine A opnemen kan ernstige gevolgen hebben. Men raakt het immers niet kwijt via de urine. Men kan zichzelf vergiftigen, misselijk worden en hoofdpijn krijgen en leverfuncties kunnen verstoord raken. Het is dus belangrijk dat we dat goed opvolgen. We moeten ook waakzaam zijn voor het opduiken van andere varianten van dit soort dranken. We moeten de grenzen proberen te bewaken.