Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Beleidsnota Wonen: betaalbaar en kwaliteitsvol wonen als topprioriteit
De voorbije weken stonden in het teken van de toelichting, bespreking en stemming plaats van de beleidsnota Wonen 2024-2029 in de Commissie voor Wonen, Toerisme, Energie en Klimaat.
Vlaams parlementslid Mieke Claes (N-VA) volgt dit thema mee op. “De komende legislatuur zetel ik in de commissie Wonen. Met veel aandacht voor o.a. de thema’s nieuwe woonvormen, woningkwaliteit en studentenhuur”, zegt Mieke Claes.
De Vlaamse woningmarkt evolueert mee met de huidige woonwensen en bepaalde evoluties zoals gezinsverdunning en vergrijzing. In de beleidsnota focust Vlaams minister van Wonen, Melissa Depraetere (Vooruit), dan ook terecht op nieuwe woonvormen (zoals zorgwonen, cohousing, etc). Meteen zijn er weliswaar ook de uitdagingen, bijvoorbeeld als het gaat over de regelgeving. Het wegwerken van juridische en administratieve hindernissen zal cruciaal zijn als we het woonaanbod werkelijk willen diversifiëren.
Wat betreft de studentenhuisvesting spreekt uit de beleidsnota de ambitie om het aanbod aan betaalbare studentenkoten verder op te krikken. De vorige regering met Vlaams minister Diependaele (N-VA) bevoegd voor Wonen realiseerde 1.744 extra studentenkoten, via een systeem van renteloze leningen aan hogere onderwijsinstellingen. Dat geld werd gebruikt voor zowel de bouw van nieuwe basiskoten als de renovatie van bestaande studentenonderkomens. Ook zien we de ambitie om een algemene monitoring te ontwikkelen via jaarlijkse bevraging bij studenten. Dat is goed nieuws want de roep om studentenkamers blijft groot en meten is weten. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat élke studentenkamer brandveilig en kwaliteitsvol is: een uniform Vlaams kotlabel – geïntroduceerd door voormalig minister van Wonen Diependaele in samenspraak met de studentensteden, de hoger onderwijsinstellingen en de VVJS – zal daar toe bijdragen.
In de beleidsnota lezen we daarnaast een duidelijk voornemen om de woningkwaliteit verder te verhogen en indien nodig ook strenger te handhaven. Ten slotte wil de minister de woonzekerheid van de Vlamingen waarborgen, bijvoorbeeld via een gericht beleid rond preventie van uithuiszettingen en de verlenging van de maximale terugbetalingstermijn van de huurwaarborglening.
De N-VA-stempel op het Vlaams regeerakkoord
Met de N-VA aan het roer zal ook de volgende vijf jaar koers worden gehouden richting een meer welvarend Vlaanderen.
Enkele belangrijke N-VA-accenten betreffende eenrechtvaardig sociaal woonbeleid: het buitenlands eigendommenonderzoek voor inwoners van sociale woningen wordt verplicht over heel Vlaanderen. Ook andere controles, zoals op vermogen, zullen strenger verlopen. Wie consequent weigert om een job te aanvaarden zal een hogere sociale huurprijs betalen. De lat voor de kennis van het Nederlands bij sociale huurders wordt ook hoger gelegd. Zo wordt wie het spel eerlijk speelt en inspanningen levert om te integreren en bij te dragen beloond, en wie dat niet doet bestraft. Voor wat hoort wat.
Wie een huis koopt, zal enkel nog binnen de zes jaar moeten renoveren naar energielabel D. Verdere renovaties zullen wel nog worden aangemoedigd, maar niet langer verplicht. Zo zorgen we ervoor dat wonen voor iedereen betaalbaar blijft.
“Van Vlaanderen een nog betere plek maken om te wonen: dat is de komende 5 jaar de ambitie van de nieuwe regeringsploeg. We weten dat de nood aan betaalbaar en kwaliteitsvol wonen hoog blijft, ook voor N-VA blijft dit de komende legislatuur een absolute topprioriteit. Onze Vlaamse gezinnen en alleenwonenden zullen verder ondersteund worden in hun zoektocht naar een huur -of koopwoning en/of bij hun renovatie”, besluit Claes.