Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
De bezorgdheden van diëtisten omtrent het zorgtraject eetstoornissen bij jongeren
Mieke Claes (N-VA): Mijnheer de minister, recent werd het zorgtraject eetstoornissen bij jongeren uitgerold. Een van de bedoelingen van het traject is het toegankelijker maken van de diëtetische zorg. Het zorgtraject zal hopelijk leiden tot meer doorverwijzingen naar diëtisten en zal dieetbegeleiding mogelijk maken voor mensen met beperkte financiële middelen. Het is natuurlijk een stap in de goede richting om deze kwetsbare groep patiënten de nodige ondersteuning te bieden, maar ik merk, als diëtiste van opleiding, dat er in het veld bekommernissen en problemen opduiken.
Ten eerste, de voorgestelde beperking van de consultatieduur blijkt bij deze doelgroep meestal niet haalbaar. Een sessieduur van 30 minuten voor opvolgsessies blijkt heel vaak ontoereikend. Bovendien duurt een eerste consult bij patiënten met een eetstoornis al snel 90 minuten.
Ten tweede, de voorgestelde vergoedingen zijn financieel niet haalbaar. Voor een consultatie van 1 uur is een bedrag van 56,22 euro vastgesteld. De tarieven houden geen rekening met de indirecte tijd die nodig is voor voorbereidende en opvolgende taken, zoals voedingsberekeningen, het aanvullen van patiëntendossiers, communicatie met familie of patiënt buiten de consultatietijd, multidisciplinair overleg enzovoort.
Die algemene en financiële onzekerheid drukt erg zwaar op zelfstandige diëtisten. Ik ken heel wat diëtisten die hun deuren hebben gesloten of dat vandaag overwegen. Het spijtige is dat hierdoor gespecialiseerde en ervaren diëtisten dreigen te worden uitgesloten, met als gevolg een verlies aan kwalitatieve zorg voor de patiënt die die zorg heel erg nodig heeft. De beroepsvereniging bundelde al haar bezorgdheden – het zijn er heel wat meer dan degene die ik opsom – en bezorgde ze ook aan het RIZIV.
Daarom heb ik de volgende vragen, mijnheer de minister.
Hoe kijkt u naar de honoraria? Bent u bereid om ze te herbekijken en, zo ja, wanneer? Veel diëtisten geven aan zich niet te willen conventioneren omdat dat gewoonweg niet haalbaar is. Wat gaat u hieraan doen?
Minister Frank Vandenbroucke: Diëtetische zorg is een belangrijk onderdeel binnen een multidisciplinair behandelplan. U zal het daar zeker mee eens zijn, en ook met het feit dat interventies van de diëtist complementair zijn met de psychologische en medische behandeling door de psycholoog en de behandelende arts. Binnen het behandelplan worden de nodige taakafspraken gemaakt tussen de betrokken zorgverleners, waar deze in het verleden individueel aan de slag gingen en er overlap was in de behandeling. Zo dient de diëtist bijvoorbeeld niet te focussen op de psychologische aspecten van de behandeling. Het is ook belangrijk dat de diëtisten de grenzen van de beroepsuitoefening bewaken.
De multidisciplinaire samenwerking is essentieel in de behandeling van eetstoornissen. Dat is ook een belangrijk argument voor diëtisten om zich bij deze conventie en samenwerking aan te sluiten. De tarieven voor sessies diëtetische zorg in het kader van het zorgtraject eetstoornissen zijn dezelfde als sessies diëtiek met eenzelfde duurtijd in andere zorgtrajecten van het RIZIV, bijvoorbeeld zorgtrajecten longcovid en zorgtraject obesitas bij kinderen. Er wordt niet gekozen om een onderscheid te maken op basis van pathologie.
Binnen het zorgtraject eetstoornissen wordt ook nog een vergoeding voorzien voor deelname van diëtisten aan een multidisciplinair overleg. Elementen zoals het bijhouden van een elektronisch dossier en het schrijven van verslagen zitten vervat in het honorarium van een sessie diëtetische zorg. Dat is ook voor andere zorgverleners het geval. Dat is een normaal onderdeel van een kwaliteitsvolle zorgverlening. Daarnaast werden de tarieven van een aantal sessies en duurtijd onderschreven door de beroepsvereniging van diëtisten. Ze zijn vertegenwoordigd in de werkgroep belast met de uitwerking van het zorgtraject eetstoornissen en hebben daar ook de nodige input kunnen leveren.
Tot slot werkt het RIZIV aan de tweede conventie eetstoornissen voor gespecialiseerde zorg en zal er een begeleidingscomité worden samengesteld om deze overeenkomst op te volgen, te evalueren en eventueel bij te sturen. Vertegenwoordiging van de beroepsvereniging van diëtisten in dit begeleidingscomité is ook voorzien.
Mieke Claes (N-VA): Mijnheer de minister, de opvolging en evaluering zal echt wel nodig zijn. Wat vandaag op tafel ligt, werkt immers gewoon niet. Ik heb gisteren opnieuw naar een stand van zaken gevraagd. In Limburg is er bijvoorbeeld nog geen enkele diëtiste die zich voor dit zorgtraject geconventioneerd heeft omdat het gewoon niet haalbaar is.
Het is absoluut niet zo dat een diëtiste verwacht om rijk te worden van haar consultaties, maar ze vragen wel een eerlijke en haalbare vergoeding. Geloof me vrij, dat is vandaag niet het geval. U had het ook over de vergoedingen voor multidisciplinair overleg. Ik weet niet of u die bedragen kent, maar die zijn echt lachwekkend laag. Ik begrijp dat er verschillen zijn tussen de verschillende disciplines, maar de bedragen zijn echt laag en zeker niet afdoende.
U bent uw antwoord begonnen met de zeggen dat de diëtiste moet waken over de grenzen van de beroepsuitoefening. Dat maakt echter geen deel uit van de vraag hier. Een diëtiste weet best wel waar haar werk start en waar haar werk hoort te eindigen. Diëtisten zijn ook opgeleid om door te verwijzen. Dat is hier niet het probleem. Het is niet de bedoeling van een diëtiste om psycholoog te gaan spelen.
Het blijft dus heel belangrijk om te beseffen dat er vandaag heel veel goede diëtisten zijn die de nodige expertise hebben, maar binnen het traject eetstoornissen is die expertise wel heel belangrijk. Diëtisten volgen ook opleidingen en geven daar veel geld aan uit. Als men dan ziet welke tarieven daartegenover staan, is dat een zeer spijtige zaak. Als het blijft zoals het nu is, zullen er heel veel diëtisten afhaken of passen voor deze consultaties.
U verwijst ook naar andere tarieven en andere zorgtrajecten, maar daar is het probleem vergelijkbaar. Voor eetstoornissen komt er wel heel veel werk bij kijken, zowel qua voorbereiding als opvolging. Ik ken ook diëtisten die zeggen dat ze buiten de consultaties nog sms'en of chatten met hun patiënten omdat ze een nauwere band hebben voor de opvolging. Daar staat echter allemaal niets tegenover.